Samen sterk, Opleiding voor ruiter en paard

Instructie

Op Stal Hexagon bestaat het instructieteam uit Leunus van Lieren, Thamar Zweistra en Erica Janse. Zij begeleiden naast de Hexagon ruiters, ook combinaties van buitenaf, zelfs uit andere landen zoals Hongarije, Ierland, Israël en Malta. Dit doen ze niet alleen thuis, maar ook op wedstrijden, zowel nationaal als internationaal. Hierbij wordt geprobeerd om de combinaties tot een zo hoog mogelijk niveau op te leiden. Onder hun leiding, hebben er dan ook al een aantal ruiters de Grand-Prix weten te bereiken.

De Hexagon ruiters leren ook veel van elkaar. Dit doen ze door bijvoorbeeld mee te kijken tijdens een les van iemand anders, of door elkaars mening te vragen tijdens de training.
 

Leunus van Lieren heeft Laurens van Lieren en Thamar Zweistra weten te begeleiden tot nationale en internationale successen.

Zo was Laurens met Rubiquil succesvol bij de jeugd. Zo werd hij onder andere, met het team, bij de Junioren, reservekampioen op het EK in 1999. In 2000 en 2001 wist hij zelfs, samen met het team, een gouden medaille te behalen bij de Young Riders. In 2002 won het Nederlandse Young Riders team, waarvan hij deel uit maakte, zilver. Bij de senioren reed hij met Ollright, en dat was niet zonder succes. Op hun eerste EK in 2005 wisten ze, samen met het team, een zilveren medaille te winnen. Een jaar later wonnen ze wederom zilver, maar dat was op het WK. In 2007 reed Laurens met Ollright in het gouden EK team.

Net als Laurens, was ook Thamar bij de jeugd al succesvol, voornamelijk met het paard Kyrain. Op het EK in 2000 werd ze reservekampioen met het Junioren team en wist ze een individuele 5de plek te behalen. Twee jaar later reed ze bij de Young Riders en ook hier werd ze reservekampioen met het team en werd ze individueel 4de. In 2003 werd ze met het Young Riders team wederom reservekampioen en wist ze individueel Europees Kampioen te worden! Hiermee schreef ze geschiedenis. Ze won, als enige niet-Duitse ooit, het individuele Europese Young Riders Kampioenschap. Inmiddels is ze vele medailles en prijzen verder. Zo heeft ze eind juli 2016 haar 20ste Grand Prix paard geklasseerd! Dit was tevens ook het 20ste zelfgefokte Grand Prix paard van Stal Hexagon.

Raz Nitzani was in eerste instantie voor een zomer naar Nederland naar gekomen, maar uiteindelijk bleef zij hier 10 jaar. In het begin reed zij voornamelijk jonge paarden. Later kreeg ze steeds meer paarden op Lichte Tour niveau te rijden. Voordat ze weer terug verhuisde naar Israël, heeft ze zich nog met twee paarden weten te klasseren in de Grand Prix. Momenteel runt ze nu succesvol haar eigen stal in Israël.

Ook de tweelingzusjes Jessica en Chantal Nijpjes zijn onder begeleiding van Leunus tot het hoogste niveau weten te komen. Na 8 jaar te hebben gewerkt op stal Hexagon, was het voor de zusjes hoog tijd om hun eigen stal te beginnen. Dit gaat niet zonder succes.

Toen de zusjes voor zichzelf zijn begonnen, is Lucie Louws in dienst gekomen bij Stal Hexagon. Momenteel lest zij nog iedere week bij Leunus en heeft ze inmiddels haar startbewijs voor de Grand Prix met haar eigen paard Zion (v. Rubiquil) binnen.

Jeanine Nieuwenhuis wist, met haar 16 jaar, de titel van jongste Grand Prix ruiter van Nederland over te nemen van haar instructrice Thamar. Dit bleek nog maar het begin te zijn van haar lange CV!  Zo had ze op 20-jarige leeftijd reeds vier teammedailles op Europese Kampioenschappen op zak. In 2012 was dat goud bij de Junioren, in 2013 zilver. Bij de Young Riders was dit in 2014 en 2015 zilver. Al deze keren bereed zij het paard Baldacci (v. Havidoff).  Met dit paard wist ze in 2011 al een keer Nederlands Kampioen te worden in de Klasse M2. In 2013 deed ze dit opnieuw, maar toen bij de Junioren. In 2014 haalde ze een zilveren medaille bij Young Riders. Inmiddels werkt Jeanine nu bij Tim Coomans en weet ze daar het ene na het andere succes te behalen.

Ook Dinja van Liere behaalde grote successen onder begeleiding van het Hexagon team. Het begon in 2012, hier werd ze Nederlands Kampioen in de klasse M2 met Bon Ami (v. Louisville). In datzelfde jaar wonnen zij zilver op de Hippiade in het Z2. Met de zwarte, goedgekeurde, Duval’s Capri Sonne Jr. (v. Rhodium) nam ze in 2012 deel aan het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden. Zij behaalden daar een prachtige 3de plaats. In de finale van de PAVO-cup voor 5-jarige werd de combinatie tweede. In 2013 behaalden ze een bronzen plak op het indoorkampioenschap, in het Z2, met Bon Ami. Ook wist ze in dit jaar met Roumanda (v. Rubiquil) haar internationale U25 debuut te winnen. Hierna startte ze haar eerste Grand Prix bij de senioren, daarbij wist meteen een score boven de 70% te rijden! Met Capri Sonne Jr. is ze in 2014 Nederlands Kampioen geworden in het ZZ-Licht (indoor) en in het ZZ-Zwaar (outdoor). Vervolgens wonnen ze in 2015 zowel de proef, als de kür op Jumping Amsterdam. Ook hebben ze de VHO-trofee en het NK Lichte Tour op hun naam weten te schrijven.

capridraf-1

Veronique van der Panne is, nadat ze haar pony Rhyfedd Spike zadelmak heeft gemaakt, bij Thamar gaan lessen. Dit werkte goed, ze wist namelijk met hem in het A-kader te komen. Toen ze de overstap moest maken naar de paarden, heeft ze het voormalige Lichte Tour paard van Thamar, Whatever gekocht. Hiermee kwam ze in het A-kader bij de Junioren en het B-kader bij de Young Riders. Inmiddels had ze een ander jong paard gekocht, Boy Bentley. Met hem zat ze in het B-kader bij de Junioren.

Ook begeleid Stal Hexagon internationale ruiters, zoals Yasmine YomTov. Zij heeft meegedaan aan het EK Children en zij heeft, als eerste Hongaarse pony amazone, de finale weten te behalen op het EK pony’s. In de kür behaalde zij daar met haar pony een 13de plaats. Met de hengst Sierappel heeft ze in Hongarije al Grand Prix gereden, ze was toen zelf 14 jaar oud.

 

Ook kunt u uw paard bij Stal Hexagon in training zetten. Wij trainen uw paard naar gewenst (wedstrijd)niveau om bijvoorbeeld een predicaat te kunnen krijgen voor uw merrie. Heeft u moeite met het rijden van uw paard? Lukt het gewoon even niet? Dan bent u zeker bij het juiste adres om uw paard weer helemaal klaar te maken om weer fijn te kunnen rijden, of wilt u graag samen met uw paard lessen bij het Hexagon instructie team? Dat kan natuurlijk ook. U kunt ons altijd bellen voor meer informatie hierover.